Тук можете да се запознаете с участниците във вътрешните избори на „Да, България!“ за Европейски парламент.

За пръв път в България, „Да, България!“ гласува електронно и дистанционно, за да определи кандидатите на партията за евродепутати в единната листа на Демократична България за изборите на Европейски парламент през 2019. По-долу можете да се запознаете със седемнадесетте номинирани кандидати за участие във вътрешните избори.
Гласуването ще се проведе в периода 04-10.02.2019 г. през апликацията на Движението. Свали за Android от тук – и за iOS от тук или отвори с браузър тук, за да гласувате за избраните от вас кандидати. Ако все още не сте се регистрирали за гласуване можете да го направите чрез кода за регистрация, изпратен на членовете и симпатизантите по електронната поща. Ако не сте наш член, код можете да получите от член на партията или пишете на izbori@dabulgaria.bg. На този имейл може да задавате и вашите въпроси за целия процес на регистрация за гласуване, кампанията за номинираните, както и самото гласуване.

Запознайте се с нашите кандидати, подредени в ред, определен чрез жребий. Номерът срещу всеки от кандидатите в списъка е и номерът, който ще има всеки от кандидатите в бюлетина във вътрешните избори.

Следете апликацията ни и официалния ни сайт, както и всички социални мрежи на Движението – Facebook, Instagram и Twitter – за актуална информация по кампанията, както и как да задавате своите въпроси към кандидатите.

Поредността на кандидатите е според номера им в бюлетината, изтеглен на случаен принцип.

1. КИРИЛ МУЧЕВ

Кирил е роден на 24 март 1991 г. в гр. Плевен.
През 2016 г. завършва специалност „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, а към момента се обучава в магистърска програма „Управление на международни проекти“ в Университета за национално и световно стопанство. През периода на своето обучение в университета е заемал позицията Председател на Студентски парламент към Правно-историческия факултет.
В момента работи като мениджър в отдел „Регулации“ в международна компания, която оперира в областта на дигиталните разплащания. Експерт е в сферата на защитата на личните данни, управление на риска, регулаторните отношения и лицензиране. Сертифициран специалист е в областта на мониторинга на финансови престъпления и в частност мерките за борба с изпиране на пари и финансиране на тероризъм.
Участвал е като доброволец в проекти за насърчаване на предприемачеството и е бил ментор на чуждестранни младежи, които идват в България по програми на Европейската доброволческа служба.
Един от учредителите на „Да, България!”, като така също е част и от Изпълнителния съвет на „МлаДА България“ и местната организация на „Да, България!” в гр. Плевен.
Владее английски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

– Фокус към цифровата икономика в страните от ЕС, като ключов фактор за развитие на широк спектър от граждански и икономически дейности, които да използват дигитализацията като основен способ за продуктивност.

– Да се даде приоритет на младежкото овластяване, което да се изразява в конкретни политики за достъпно и модерно образование, насърчаване на младежката заетост, предприемачество и доброволчество.

Имейл: kiril.muchev@dabulgaria.bg

2. МАРИЯ СПИРОВА

Мария Спирова е родена в София. Завършила е Културология в Софийския университет, специализира журналистика в Итака Колидж, Ню Йорк и редакцията на Нешънъл Джиографик във Вашингтон. Работила е като журналист в БТА, Капитал и Glamour. Завършва магистратура по криминология в Оксфорд. Редактор в лондонско юридическо издателство, двуезичен журналист с международни награди за аналитична журналистика, с публикации в The Economist и Al Jazeerа. Мария работи и като преводач, копирайтър и редовен кореспондент на българските медии по процеса Брекзит.
Активен застъпник за избирателните права на българите зад граница. Автор на кампанията #стигатрИКове от 2016. Съорганизатор на доброволческата мрежа за разкриването на стотици избирателни секции в ЕС и САЩ.
За серията ѝ англоезични репортажи за Euronews от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, тя печели наградата Reporting Europe 2014, връчвана от Британската академия на науките.
Мария е учредил на „Да, България!” и член на Националния съвет на партията.
Владее английски и френски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Сред моите приоритети са мерки за овладяване на климатичните промени, пряко засягащи гражданската защита и производителността в ЕС, включително разширена употреба на възобновяеми енергийни източници и възприемане на битовите принципи на устойчиво развитие; осигуряване на културна равнопоставеност и равен достъп до социални услуги и правосъдие на европейските граждани извън държавата на произход; институционализация на дигиталната грамотност и безопасност като част от задължителното образование, политики за укрепване на свободните медии и борба с фалшивите новини като средство за политическа радикализация и предизборна манипулация; солидарни и практически осъществими хуманитарни и миграционни политики; обществена сигурност – противодействие на организираната престъпност и тероризма на територията на ЕС и отвъд.

Имейл: maria.spirova@dabulgaria.bg

3. ЦВЕТА ДРЯНОВСКА

Цвета Дряновска има бакалавърска степен по „Политически науки“ към Университета в Глазгоу и магистърска степен по „Права на човека“ към SciencesPo, Париж. Работи като консултант по европейски политики в Hill+Knowlton Strategies, Брюксел, с фокус върху политиките на ЕС относно околна среда, единен цифров пазар, енергетика и финансова прозрачност. Преди това е работила в MOVE.BG. По време на българското председателство на Съвета на ЕС е била координатор по проекти за европейско развитие и сътрудничество със Западните Балкани. Работила е като стажант в Европейската комисия и като младши изследовател към Института на ЕС за изследване на сигурността.
Владее английски и френски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Моят първи приоритет е работата, свързана със спиране на незаконните и вредни финансови практики на територията на ЕС и извън Европа като злоупотреба с еврофондове, корупция, укриване на данъци и антиконкурентни практики. На второ място, моите приоритети са свързани с опазване на околната среда, намаляване на емисиите на въглероден диоксид и замърсяване на въздуха, както и усилия в подкрепа на по-силна и иновативна дигитална икономика в Европа. Не на последно място, бих искала да работя по подобряването и развитието на отношенията между Европа и нейните страни-съседки.

Имейл: tsveta.dryanovska@dabulgaria.bg

4. МИХАИЛ ПАНАЙОТОВ

Роден през 1986 г. в София. Завършва езикова гимназия с немски и английски език. Започва да програмира на 14-годишна възраст. В 11 клас печели първо място на регионална олимпиада по Информатика в София. През 2010 г. завършва бакалавърска степен по Информатика в Нов Български Университет. От 2010 г. до 2012 г. следва магистратура „Софтуерни технологии в Интернет” в Нов Български Университет. Има повече от 15 години опит в софтуерната индустрия, на различни позиции, от програмист, през софтуерен архитект, до главен технически директор (CTO). Internet Of Things и Home Automation специалист, предприемач.
Владее английски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Живеем в бързо променящ се глобален свят, задвижван от безпрецедентен за човешката история технологичен прогрес. Индустрия 4.0, Изкуственият интелект и автоматизацията на производството ще предизвикат значителни по мащаб социални промени. Разумното управление на този процес е от изключително значение. Чрез своята експертиза, технически опит и поглед върху посоки и тенденции, ще работя за изработването на по-рационални политики за управление на този процес.

Имейл: mihail.panayotov@dabulgaria.bg

5. ГЕОРГИ КРАЛЕВ

Георги е роден през 1988 г. в гр. Пловдив. Завършва средното си образование във Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент-Екзюпери”. Продължава с бакалавърска степен по Европеистика в Софийския Университет, завършена през 2011 г.
Завършва магистратура по Европейски отношения в Института по политически науки (Sciences Po) в Париж. В края на магистратурата изкарва 4-месечен стаж в централата на ЮНЕСКО във френската столица.
Има и втора магистратура по Международни отношения в Сорбоната, която приключва с успешна защита на тезата си, посветена на сръбската политическа система след падането на Милошевич.
През 2015 г. започва работа в консултантска компания в България, предлагаща техническа помощ в полза на публичния сектор чрез европейско финансиране.
Учредител на „Да, България!” и член на местната организация район „Средец” в София.
Владее английски и френски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Основен приоритет за мен е все по-задълбоченото интегриране на България в повечето стратегически политики на европейско ниво. Като представител на страната в Европейския парламент бих се борил за нейното присъствие, както в еврозоната и банковия съюз, така и в единния енергиен съюз. Бих участвал и в инициативи на европейско ниво за осигуряване на независимост на съдебната система, като например, но не само, развитието на европейска прокуратура. Това са въпроси от жизнена важност за прогреса на страната ни, особено с оглед засилващите се гласове за Европа на няколко скорости – политика, която България трябва да избягва, за да не остане в периферията на ЕС и да не изпадне от масата за вземане на решения.

Имейл: georgi.kralev@dabulgaria.bg

6. ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

Емил Александров Георгиев e роден на 6 март 1974 г. Завършил право във Виенския университет, специализирал в Queen Mary College, Лондон. Адвокат, представител по индустриална собственост и университетски преподавател. Активист за гражданска, обществена и политическа промяна. Застъпник за интересите на малкия бизнес.
Член на Инициатива „Правосъдие за всеки“ и на сдружение „Либерални идеи за България и Европа“.
Кандидат за народен представител в 24-ти МИР София от Коалиция „Да, България!” на парламентарните избори през 2017 година. Част от екипа на Управленската алтернатива на Демократична България с ресор „Малки и средни предприятия и намаляване на административната тежест“.
Владее английски и немски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Eдинен пазар без отстъпления или компромиси с него. По-малко регулации и повече свобода за бизнеса. Повече сигурност и перспектива за бъдещето на хората. Европейски съюз, който се занимава с истински важните въпроси, вместо да определя цвета на пържените картофи или каничките със зехтин в ресторантите.

Имейл: emil.a.georgiev@dabulgaria.bg

7. ИВАЙЛО ГАНЧЕВ

Ивайло Ганчев е роден през 1974 г. в гр. Шумен. Завършил е специалност Право в СУ „Св. Климент Охридски”. Работил е като банков служител и правен консултант в АЕЦ Козлодуй. От 2000 година е адвокат и представител по индустриална собственост в гр. София. Правен консултант и участник в дейности и проекти на неправителствени организации, сред които Проект права на човека, Институт за пазарна икономика, Фондация Право на детство и др. Участвал е в обучения по право на ЕС в Академията по европейско право (ERA) в гр. Трир, Германия, обучение по Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи в Съвета на Европа, Страсбург. Учредител е на „Да, България!”. Член е на Националния съвет на Движението и председател на местната организация в Шумен.
Владее английски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Грижа за малкия и средния бизнес като икономически гръбнак на европейските общества.
Бих работил в полза на инициативи за намаляване и облекчаване на регулациите, съдържащи се в правото на ЕС; преразглеждане на вече съществуващи европейски регулации и премахване на тези, които не постигат целите си. Ще подкрепям мерки за намаляване на административната тежест и на разходите на бизнеса по прилагането на регулации със съмнителни ползи и за въвеждане на електронно управление. Част от регулациите, като например тези за защита на потребителите и за защита на личните данни (GDPR), трябва да бъдат сериозно преосмислени, така че да не действат възпиращо и демотивиращо за малките играчи на пазара.

Имейл: ivaylo.ganchev@dabulgaria.bg

8. АЛЕКСАНДЪР САНДЕВ

Александър Сандев е на 35 години, роден в Стара Загора. Университетското си образование завършва в Американския Университет в България с две бакалавърски степени по Международни отношения и Европеистика. Предстои му завършване на магистърска програма „Публична политика и човешко развитие“ към Университета на Обединените нации.
Професионалния си стаж започва в Търговско-промишлена палата Стара Загора като младши експерт в Enterprise Europe Network – мрежа на Европейския Съюз за подпомагане на малки и средни предприятия. От 2011 година управлява собствена фирма за маркетинг, мениджмънт и консултации. Работи в сферата на бизнес развитието и маркетинга.
Повече от 16 години Александър е член на фондация „Малкият принц“ и работи като доброволец в полза на деца с увреждания. Член на НС на „Да, България!”.
Владее английски и френски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Основен приоритет за мен ще бъде всеки един българин да знае точно по какъв начин Европейският Съюз помага на България, какви средства отделя за образование, инфраструктура, селско стопанство, транспорт, научни изследвания и др. и как, разбира се, се инвестират тези средства.

Имейл: aleksandar.sandev@dabulgaria.bg

9. ВЕЛИЗАР ШАЛАМАНОВ

Велизар е Доктор по кибернетика, доцент. До 1998 е офицер в армията. През 1998-2001 г. е заместник-министър, член на Съвета по сигурността, а през 2014 е министър на отбраната. Ръководил е разработката на Военната доктрина и План 2004, План на действие за членство в НАТО (1999 г.) и Национална програма „България в НАТО и Европейската отбрана” (2014 г.)
От 2001 г. е в БАН – съветник на председателя, ръководител на секция. През 2009 – 2017 е директор по сътрудничество с потребителите в Агенция за комуникации и информация на НАТО. В момента е зам. директор на Института за информационни и комуникационни технологии.
Участвал е в консултативния съвет на Женевския център за демократичен контрол на въоръжените сили и Изпълнителния комитет на Международната асоциация на професионалистите по комуникационно-информационни системи и разузнаване, Европейския форум за изследвания по сигурността и иновации.
Член на „Да, България!”. Водач на листата в Бургас и област Пловдив за парламентарните избори през 2017 г. Ръководи тематична работна група, член на НС и говорител направление „Отбрана” в Управленската алтернатива на Демократична България.
Владее английски и френски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Изграждане на единна структура на силите на Европейския съюз с видимо присъствие в България. Тази структура да е интегрирана в НАТО, но с капацитет да действа в интерес на ЕС и извън НАТО. Ще работя България да има сериозен принос в сферата на киберсигурността на Съюза и развитие на европейски капацитет у нас за борба с хибридните заплахи, вкл. защита на Интернет от „вредно съдържание“.

Имейл: velizar.shalamanov@dabulgaria.bg

10. СЕВА ПАМУКЧИЕВА

Сева Памукчиева е завършила Американския колеж във Велико Търново, а след това Право във Великотърновския университет. По време на обучението си участва в различни научни студентски програми. В продължение на една година е стажант в администрацията на Парламента, където се занимава с изготвяне на законодателни проучвания, анализиращи нормативни актове на държавите от ЕС. Нейната работа се фокусира върху немскоезичното законодателство. Преминала е обучение по програма Еразъм в Университета в Трир, Германия.
Част е от първия отбор на ВТУ в най-голямото състезание по международен търговски арбитраж в света, а днес е част от екипа треньори.
Адвокат от Великотърновската адвокатска колегия, практикуваща в областта на гражданското право и процес.
Председател е на Местната организация на „Да, България!” във Велико Търново и член на Националния съвет. Член е на Младежката организация на партията и участва в тематичната работна група по Правосъдие.
Владее английски и немски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Безспорен факт е, че живеем на най-сигурното и спокойно място на Земята в момента. Бих работила за това да не се поставя под съмнение стратегическия избор на европейските държави да бъдат част от едно общо семейство. А това в още по-голяма степен важи за България. В днешно време е безкрайно важно да се утвърди безалтернативният цивилизационен избор на страната да е част от Европа. Бих работила за Европа на иновациите, високите технологии, образованието. За мен е много важно да се засилят интеграционните процеси към ядрото на ЕС.

Имейл: seva.pamukchieva@dabulgaria.bg

11. АЛЕКСАНДРА СТЕРКОВА

Александра Стеркова е възпитаник на Софийския университет, специалност Право. Вписана е като адвокат към Софийска адвокатска колегия и специализира в сферата на търговското право и регулации. Участието ѝ в международни младежки семинари по международно публично право, човешки права, социални и политически свободи, допринасят за формирането ѝ като личност, за вярата ѝ, че всеки човек може да бъде носител на промяна, за увереността ѝ, че не бъдещето, а настоящето е на младите. През годините работи последователно в малки и големи кантори, национални и с международно участие, докато в началото на 2017 г. основава своя правна практика.
Александра е част от „Да, България!” от самото учредяване, като в края на 2017 г. е избрана за член на Изпълнителния съвет на младежката организация МлаДа България, а в средата на 2018 г. става член и на Националния съвет на партията.
Владее английски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Европа винаги е била център на наука, култура и изкуство. Културното многообразие е едно от основните преимущества на Стария континент. Основни приоритети за мен ще бъдат създаването, утвърждаването и развитието на културни политики и културен обмен; образованието като задължителна предпоставка за просперитет и утвърждаване на България и Европа като водещо научно средище.

Имейл: aleksandra.sterkova@dabulgaria.bg

12. АЛИНА ДОБРЕВА

Алина е родена в Русе, израснала в Пловдив. Заради учебни или работни ангажименти е живяла в София, Будапеща, Лийдс, Лондон и Флоренция, а в момента е в Брюксел. Доктор на науките по Политическа комуникация от Университета в Лийдс. Анализатор в Изследователския отдел на Европейския парламент, където работи по теми, свързани с европейския бюджет, финансирането на външната политика на Европейски съюз и очакванията на гражданите за европейския бюджет и политики. Има дългогодишен опит като изследовател, включително в Университета в Оксфорд и Европейския Университетски Институт, където работи по темата медийната свобода и плурализъм, избирателни системи и политическа комуникация.
Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници“ и „Искам да гласувам“, подкрепящи въвеждането на електронно гласуване и улесняването на българите в чужбина да бъдат част от изборния и политически процес в България. Учредител на „Да, България!”, член на Националния съвет на партията, и основен автор на програмите на партията по отношение на медии и на българите в чужбина.
Владее английски, немски и френски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Бих работила в комисиите по Бюджет, Бюджетен контрол, и Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, с които работя и в момента в ролята ми на експерт. Темите, по които бих била най-активна са: гаранции за изпълнението на копенхагенските критерии за демократично управление, върховенство на закона и медийна свобода, борба със злоупотребата с европейски средства, включително обвързването на европейския бюджет с върховенството на закона. Работата като представител в Европейския парламент може да допринесе много за тези цели и затова европейското членство да работи още по-активно в интерес на гражданите, както и да спре да храни мафията. Вярвам, че върховенството на закона и ограничаването на корупцията ще помогнат на българите в България да живеят по-добре, а тези навън да се върнат в дома си, където е сърцето им.

Имейл: alina.dobreva@dabulgaria.bg

13. НИКОЛАЙ ХРИСТОВ

Николай Христов е на 33 години, завършил е магистратура по право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Адвокат от девет години. Специализирал е в областта на търговското и гражданското материално и процесуално право, както и в областта на правото на интелектуалната собственост. Има интереси в областта на икономиката, философията и психологията.
Участва активно в събитията и обществените процеси по време и след протестите от 2013 г. Член е на сдружение „Институт за свободен капитализъм АТЛАС“, занимаващо се с разпространение идеите и философията на капитализма.
Учредител на „Да, България!” и член на Националния съвет на партията.
Владее английски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Ще настоявам за въвеждане на общоевропейски механизми, свързани с прилагането на основни правни принципи, гарантиращи основните права и свободи на човека. Ще отстоявам свободния пазар и свободното движение на хора, стоки и капитали. Ще се противопоставям на съвременните тенденции за ново разделение на Европа, за плавно въвеждане на авторитарни режими в различни части на континента.

Като основен приоритет към момента виждам справянето с руската пропаганда и влияние в ЕС – т.нар. „хибридна война“, която се води и чиито резултати, считам, че са именно появата на съвременните популистки тенденции и такива за разделение на Европа. Държа, обаче, да отбележа, че това е изключително фина материя, тъй като от другата страна стоят редица свободи – на словото, на разпространението на идеи и т.н., съответно следва да се работи изключително прецизно и внимателно в тази насока, само от хора, които си дават сметка за всички аспекти и не желаят, на свой ред, да въвеждат някакъв вид ограничения на тези свободи.

Имейл: nikolay.hristov@dabulgaria.bg

14. СТЕФАН ТАФРОВ

Роден в София пpeз 1958 г. Завършил е журналистика в Софийския университет. През 80-те години активен участник в неформалните граждански групи срещу комуниситическия режим. Диплoмaт, интeлeĸтyaлeц, пoлитиĸ и oбщecтвeниĸ, eдин oт cъздaтeлитe нa CДC и в. „Дeмoĸpaция”, първият външнoпoлитичecĸи cъвeтниĸ нa пpeзидeнтa Жeлю Жeлeв, зaмecтниĸ-миниcтъp нa външнитe paбoти в пpaвитeлcтвaтa нa Филип Димитpoв и Ивaн Kocтoв, пocлaниĸ нa Бългapия пocлeдoвaтeлнo в Итaлия, Beлиĸoбpитaния, Фpaнция и ЮHECKO, ĸaĸтo и двa пъти пocлaниĸ, пocтoянeн пpeдcтaвитeл нa Бългapия в OOH – Hю Йopĸ. Изиграва ключова роля в признаването на Македония от България през януари 1991 г. и при отпадането на визите за българи в ЕС през 1999 г. Hocитeл нa Opдeнa нa Πoчeтния лeгиoн, cтeпeн „Koмaндиp“, и нa Opдeнa нa Итaлиaнcĸaтa звeздa, cтeпeн „Oфицep“. Paбoтил e aĸтивнo зa пpиcъeдинявaнeтo нa Бългapия ĸъм HATO и Eвpoпeйcĸия cъюз и зa пoдoбpявaнe oбpaзa нa cтpaнaтa ни в чyжбинa. Водач на листата на „Да, България!” на парламентарните избори през 2017 г. в 24 МИР-София. Член е на ИС на „Да, България!”. Говорител в Управленската алтернатива на Демократична България с ресор Външни работи и Европейска политика. Bлaдee aнглийcĸи, френски, итaлиaнcĸи, иcпaнcĸи, pycĸи и пoлcĸи.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Да направя Европейския парламент по-близък и по-разбираем за българските граждани като демократичен инструмент за защита на техните интереси; да работя за успешна обща политика в областта на външните работи и отбраната, която да усили гласа на България на Балканите и в света; да засиля ролята на Европейския съюз като защитник на правовата държава, на човешките права и медийната свобода у нас и в целия ЕС.

Имейл: stefan.tafrov@dabulgaria.bg

15. ВЛАДИМИР ДЖУВИНОВ

Владимир по образование е електронен инженер. Управител и основател на Connect2ID, софтуерна компания за информационна сигурност обслужваща финансовия и други сектори в Европа и по света. Има над шест годишен опит в международните организации OpenID и Internet Engineering Task Force (IETF), където се създават техническите стандарти за Интернет. Избран за изследовател стипендиант по програмата Мари Кюри (Германия, 2003). Поддържа каузите за въвеждане на електронно управление и гласуване в държавата, защита на личните данни и пространство, запазване на културното наследство в Пловдив, опазване на околната среда. Учредител на „Да, България!”, член на НС и член на местната организация в Пловдив.
Владее английски и немски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Информационната сигурност на демократичния процес в Европейския съюз е важен приоритет за мен. Изненадата на “Брекзит” показа, че нашите демокрации още не разбират Интернет и технологиите, както като възможности, така и като рискове.

Имейл: vladimir.dzhuvinov@dabulgaria.bg

16. МИХАИЛ ЦЕКОВ

Михаил Цеков е роден през 1968 г. в град София. Има магистърски степени по Международни Отношения от УНСС и по Бизнес Администрация на Информационните Технологии от University of Leicester. От 1998 г. работи в Мюнхен и заема ръководни длъжности в областта на ИТ. От 2009 година отговаря за секция ИТ Инфраструктури и Операции в Европейския Патентен Офис. Бил е ръководител на българското училище в Мюнхен на обществени начала, член е на българо-немски дружества и е инициатор на идеята за създаване на Българска къща в града като материален и духовен център на все по-голямата българска общност там. Владее английски, руски и немски език и ползва френски, испански и италиански.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Даване на глас на гражданите на България в защита на техните интереси при обсъждане и гласуване на европейското законодателство. Подпомагане усилията на местни организации на българите, живеещи в държави от ЕС, за интеграцията им в местните общности и усилване влиянието на техния глас при местни и европейски избори. Запазване на българската идентичност чрез лобиране пред местните правителства за признаване на българския език като матуритетен, където това все още не е факт. Дейности по съхраняване на околната среда.

Имейл: mihail.tzekov@dabulgaria.bg

17. МОМЧИЛ ЯКИМОВ

Роден през 1974 г. в София. Завършва Университет Щутгарт – Германия, със специалност строителен инженер. До 2012 г. работи в отдел за недвижими имоти на финансова институция, а в момента – в търговския отдел на българска технологична компания. Член на сдружение „Либерални идеи за България и Европа“ (ЛИБЕ) и на Българското либертарианско общество. Съучредител на Гражданска инициатива „За чиста София без изгаряне на отпадъци“. Участник в работна група “Малки и средни предприятия и намаляване на административната тежест” към Управленската алтернатива на Демократична България.
Владее английски и немски език.

Какви биха били Вашите приоритети в Европейския парламент?

Моите приоритети в ЕП ще бъдат свързани на първо място с реализацията на идеята за все по-тесен Съюз, с акцент в следните области: обща гранична охрана, обща външна политика, общи въоръжени сили. На второ място – с пълноценното участие на Съюза в международната търговия, чрез повече споразумения за отпадане на митата и защитата на инвестициите.

Имейл: momchil.yakimov@dabulgaria.bg