Национална кампания „Ти броиш“: Търсим 12 000 защитници на вота за ЧЕСТНИ и СВОБОДНИ избори

Мария Шаркова е адвокат, работещ повече от седем години в областта на здравеопазването. В своята работа тя консултира лечебни заведения, пациенти и неправителствени организации. Изпълнителен директор е на сдружение, работещо активно в областта на медицинското право и общественото здраве. Мария е специализирала в САЩ, където е работила за Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Преди да започне работа като адвокат, Мария е била част от екипа на Би Би Си, който създаде двата документални филма за живота на децата с увреждания от дома в Могилино. Благодарение на отзвука от този филм в България започна процес по извеждане на децата от институции. Като адвокат Мария продължава да оказва помощ на семейства с деца с увреждания.

Мария вярва, че при всяка работа при създаването и осмислянето на отделни политики в здравеопазването трябва да се отчита техният непосредствен ефект върху конкретния пациент или медицински специалист. Нито един сектор обаче, според нея, не може да функционира адекватно без добре работеща правосъдна система.

Мария е родена в малкия родопски град Девин, на 33 години е. Омъжена е, с едно дете. Обожава биатлона и обича да следва „снежния керван“ там, където се провеждат световните купи. Иска любимият ѝ град Пловдив и България да бъдат място, в което  предприемчивите, работливи и честни хора успяват.