Кирил Русев е специалист в областта на планинското спасяване, спасяване от въздуха с хеликоптер, инструктор по катерене и алпинизъм. Завършил е “Ядро и елементарни частици” в СУ „Св. Климент Охридски” и е специализирал в САЩ – Университет в Мериленд. Дългогодишен асистент преподавател – специалност визуални изкуства и комуникации в Нов български университет. Главен приложен администратор в изграждането на БИМИС – (Българска интегрирана митническа информационна система).

Директор е на Българска планинска спасителна служба. През последните 12 години е председател на Бългаска федерация по катерене и алпинизъм. Член е на движението „Да запазим Корал“ и активен природозащитник. Има дългогодишен опит в управление на професионални и доброволни екипи и проекти в сферата на дейностите по информационни технологии, спасяване, сигурност и спорт. Инициатор и участник в разработването на няколко законопроекта в тези области.

Кирил вярва, че организацията на общностите е в основата на големите човешки достижения. Това може да бъде постигнато само чрез синхрон на отношенията между човека, обществото и природата. Именно в това Кирил вижда ключът към бъдещето на човечеството.

Кирил е роден в София, на 47 години. Женен е с две деца. Любимите му занимания са сърф, кайт, катерене, ски.  Отделя време и за живопис. Децата му са студенти и заемат също така позиция в активни  граждански инициативи.