Емил Джасим е образователен експерт и учител по история. Координатор на интернет-базирана платформа за управление на учебния процес и на проекта-конкурс за тийнейджърски каузи за промяна на средата „РепорТийн“. Като част от екипа на Център за образователни инициативи Емил Джасим е участник в процеса на създаване на интернет-базираната платформа за управление на учебния процес Училището БГ,  www.u4ili6teto.bg, с която работят над 20 000 ученици из цялата страна. Активен участник в различни проекти на неправителствени организации, свързани с квалификацията на учителите и въвеждането на иновативни образователни методи.

Автор в редица интернет и печатни издания.

От 2010 г. Емил Джасим е участвал в обучението на хиляди учители из цялата страна как да използват интернет-базирани инструменти и платформи за провеждане на обучението на българските ученици.

През последните 8 години активно участва в различни граждански инициативи и събития, защитаващи и промотиращи модерното образование и технологични инструменти, осъвременяващи образователния процес.

Емил е убеден и силно вярва, че правдата винаги побеждава.

Роден е в София, на 35 години е и все още е неженен. Завършва средното си образование в НГДЕК „Константин Кирил Философ“, а висшето си в специалност „История“ в СУ с отличен успех. Има две котки, които са спасени от улицата. Обича да играе футбол и да слуша рок музика на живо.