Промени в Конституцията: Национална гражданска инициатива „За Демократична България“
  • Член на НС

Боян Юруков е старши програмист и технически ръководител в немска компания за финансови услуги. Отговаря за интегрирането на системите за търговия на някои от най-големите банки, корпорации и фондове в света.

По-разпознаваем е с блога си, в който освен общи теми, обсъжда различни политически и социални аспекти. Занимава се с редица информационни проекти включващи теми като организацията на избори, престъпност, безследно изчезнали, замърсяване и енергетика.

От 2009 година усилено популяризира ползата и същността на отворените данни като инструмент за прозрачност и социална промяна. С работата си е направил достъпни за анализ и визуализизация десетки информационни източници от държавната администрация. В последните години все по-често използва тези данни, за да развенчае заблуди повтаряни редовно в публичното ни пространство.

Боян смята, че не може да водим леви или десни политики докато основните стълбове на държавата и демокрацията са в руини. Никой опит за реформа в здравната, образователната, социалната или която и да е друга система няма да успеят докато съдебната власт и държавната администрация не заработят в полза на обществото. Всяка прозрачност и технократско решение адресиращо корупцията и дефектите в държавата ще са безсмислени, ако няма наказуемост и предвидимост.

Боян е на 32, женен за Вероника, с която имат едно дете – Калина. В момента живее във Франкфурт, Германия.

Предстоящи събития

Няма намерени резултати

Последвайте ни